субота, 26 жовтня 2024 р.

 
Мов джерельна вода рідна мова моя

  27 жовтня в Україні  відзначають  День української писемності і мови.Цей день є символом збереження української мови, культури та ідентичності.                                          В Михнівській сільській бібліотеці з нагоди цього свята проведено мовознавчий турнір «Мандрівка у країну писемності».

вівторок, 22 жовтня 2024 р.


 
Народна традиційна медицина України

Народна медицина – важлива складова етнокультури народу. На основі найдавніших  знань багатьох поколінь і народного досвіду  виробилися різноманітні способи лікування засобами рослинного, тваринного, мінерального походження. Мало не у кожної господині були свої рецепти домашнього лікування.

четвер, 17 жовтня 2024 р.

 Нова гра в бібліотеці

   Нещодавно Михнівська сільська бібліотека отримала подарунок від ТОВ «Світ громад» настільну гру «Місія: Зарядка».                                                                                                                 Щиро дякуємо представникам ТОВ «Світ громад» за подарунок .Це інтерактивна карткова гра, яка допоможе дітям засвоїти приклади здорової поведінки, яка є запорукою здорового способу життя через ігрові веселощі,інтеграцію рухової активностіч та інших здорових типів діяльності.         Запрошуємо дітей до бібліотеки цікаво і весело провести час.

середа, 11 вересня 2024 р.

 Казка вчить ,як з природою дружить

    Природа –найважливіше на Землі. І коли ми дбайливо ставимося до неї, ми зберігаємо не лише красу нашого світу,але й піклуємося про майбутнє.Якщо ми будемо добре ставитися до природи, вона подарує нам чудові квіти,співи пташок та ліси для прогулянок. Вона надихає нас своєю красою, різноманітністю,гармонією. Природа також є частиною нашої історії, традицій, міфології, мистецтва. Природа вчить нас поважати та цінувати життя. Колись наші пращури жили в повній гармонії з природою, існував культ природи і ії обожнювання. Поклонялися Сонцю,Місяцю,Вогню, Воді,Грому і Блискавці та іншим стихійним силам природи. Віками обожнювали рідну землю, берегли ниви як зіницю ока.                                                                                                                             

субота, 7 вересня 2024 р.

Вкраїнським словом розпочав писати…

    9 вересня виповнилося 255 років від дня народження Івана Котляревського. Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами. І саме вони являються головними прикрасами біографії Івана Петровича. Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.

 

вівторок, 3 вересня 2024 р.

           


 
Лицар української словесності

     Іван Петрович Котляревський – письменник, з чиїм ім’ям пов’язується початок нової української літератури. Свої твори він писав чудовою українською народною мовою. В історію вітчизняної літератури І.П. Котляревський увійшов як автор поеми «Енеїда», п’єс «Наталка Полтавка» і «Москаль – чарівник».                                                                                                                                       

середа, 28 серпня 2024 р.

Уклін живим, полеглим слава

 Україна сьогодні переживає велике випробування в своїй історії- збройну боротьбу за  незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора.                    29 серпня в Україні пам'ятний день- День пам'яті захисників України , які загинули  в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

 
В моєму серці Україна

До Дня Незалежності України в Михнівській сільській бібліотеці проведено майстер клас « В моєму серці Україна».                                           

четвер, 22 серпня 2024 р.

 Шляхи української державності

24 серпня в Україні відзначається День Незалежності- головне державне свято.Як і багато років тому сьогодні Україна виборює своє право на незалежність. З цієї нагоди в Михнівській сільській бібліотеці оформлено книжкову виставку «Україна незалежна: сторінки історії».

вівторок, 20 серпня 2024 р.

                       
 Вічні голоси історії Павла Загребельного

    Павло Загребельний є одним із найпопулярніших українських письменників XX ст. Його твори відомі далеко за межами України, перекладалися багатьма мовами світу.У його творчому доробку 20 романів, кілька повістей, десятки оповідань, публіцистичних і літературно-критичних статей, есе, п’єси, кіносценарії.

четвер, 15 серпня 2024 р.

 Книг веселі сторінки

       Літні канікули надають безліч часу для відпочинку і розваг. Це найкраща пора, коли діти мають чудову нагоду поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю нових для них письменників, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги та отримати насолоду від читання.   

пʼятниця, 26 липня 2024 р.

                       
Рослини – символи нашого народу                                                                  

Кожен народ має свої святині, свої символи. Опоетизовані образи дерев, квітів, птахів, тварин. Є і в нашого народу - калина, верба, тополя, дуб, чорнобривці, мальви, барвінок, червона рута, волошки…. Вони віддавна уособлюють красу України, духовну міць її народу, засвідчують любов до рідної землі.                                                                         

субота, 13 липня 2024 р.

Тисячолітній спадок нашої держави

    З нагоди відзначення свята- Дня Української Державності в Михнівській сільській бібліотеці організовано книжкову виставку «Тисячолітній спадок держави». На виставці представлені книги про історичні етапи українського державотворення,національні символи України,особистості державотворення, які познайомлять користувачів бібліотеки з шляхом випробувань і боротьби.           

субота, 29 червня 2024 р.


 Олена Пчілка: світло добра і любові

Ольга  Петрівна  Драгоманова-Косач  –  видатна  письменниця, драматург, талановитий педагог, науковець, фольклорист та етнограф, активна  громадська  діячка.  Ольга  Петрівна  належить  до  плеяди  діячів,  які  своєю  невтомною  працею  зробили  значний  внесок  до  духовної  скарбниці  нації, збагативши  своєю  творчістю  українську  культуру.  Її  кипуча  енергія  і  працьовитість  були  поєднані  не  тільки  з  літературним  хистом  і  здібностями,  а  й  з  надзвичайною  принциповістю,  сміливістю, наполегливістю  та  патріотичною  самовідданістю.

                                       Шлях української Конституції

 День Конституції  України святкують щорічно 28 червня,адже в цей день 28 років назад, наша країна отримала найголовніший для кожного громадянина документ –Конституцію.                                                         

середа, 12 червня 2024 р.

 Подорож до міста казок

Добра, мудра, чарівна казка завжди була у пошанi. Її із задоволенням слухають i дiти, i дорослi. Казки бувають рiзнi: довгi, короткi, веселi, чарiвнi, написанi автором або складенi народом. Проте у всiх казок є одна спiльна риса — мудрiсть.

четвер, 6 червня 2024 р.

 
Цінуй природу, бережи довкілля

   Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони наколишнього середовища. Цей день є нагодою зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля.          Все, що нас оточує і не зроблене руками людей, - це природа. Спілкування з природою дає найбільшу радість, викликає найпалкішу любов до рідного краю, до життя.

вівторок, 4 червня 2024 р.

Дитинство обірване війною

Сьогодні Україна вшановує пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

субота, 1 червня 2024 р.

 
Світ щасливого дитинства

   Літо –це чудова пора літніх канікул,відпочинку і розваг. 1 червня відзначають Міжнародний день захиту дітей.Свято всіх дітей — одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення прийняла Міжнародна демократична федерація у листопаді 1949р. Перший день захисту дітей відзначили у 1950р. Підтримала цю ідею Організація Об'єднаних Націй і проголосила захист прав, життя та здоров'я  дітей одним із пріоритетів своєї діяльності. Свято дитинства відзначають в Україні з 1998 р.  В цей день на всій планеті Земля звучать пісні миру, дружби.             

вівторок, 28 травня 2024 р.

Тютюн ворог здоров'я

Для одних - це звичка, для других - засіб для зняття стресу, проте для більшості молодих людей - це спосіб "бути таким як усі".Дехто ставиться до паління як до нової сторінки у житті: гарна сигаретна пачка, блискуча запальничка, дим з вух, сльози з очей. Багато хто починає палити просто з цікавості чи за компанію, а потім не знаходить сили кинути це.

 Запрошуємо у світ книги

  Є багато див на землі. Та чи не найбільше з них – книга. У ній весь неосяжний світ. Віками книги збирають людську мудрість.                       З метою залучення дітей до читання книг, виховання любові та бережливого ставлення до книги в Михнівській сільській бібліотеці для юних читайликів, учнів 3 класу Михнівської гімназії «Успіх» проведено екскурсію  «Подорож у світ книги».

вівторок, 21 травня 2024 р.

Вони віддали життя за Україну

  23 травня - День героїв Україні. Це свято величі духу українських вояків — борців за волю України, які загинули в боротьбі з ворогом і залишилися нескореними.Українські герої поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню українській нації.      На  вшанування  пам'яті героїв України в Михнівській сільській бібліотеці  розгорнуто тематичну викладку літератури «Борці за волю України»


четвер, 16 травня 2024 р.

 
Рушникові доріжки

   Кожне людське покоління залишає після себе слід на землі. Наші предки залишили нам не тільки борозну і плуг, а й передали скарб своєї душі: мудру казку, ніжну пісню, добрі звичаї. І до сьогодні зберігаються і примножуються прадавні звичаї, зокрема один із них виливати свою душу,свій настрій на білому полотні- на рушнику, вишиванці, скатертині, серветці- розмаїттям кольорів та візернунків. Від сивої давнини  до наших днів у радості і горі рушник є невід'ємною частиною нашого побуту. Його можна порівняти з піснею вишитою на полотні.

субота, 11 травня 2024 р.

 З любов'ю до мами

  У травні, коли розцвітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас Свято матері… Це свято уособлює собою три образи: Матері Божої, матері-України і рідної неньки. Мати, мама, матуся… Скільки ласки таїть це магічне слово, бо називає людину, яка завжди для нас найближча, найдобріша, найкраща, наймиліша. її очі супроводжують дочок  і синів у далекий життєвий шлях, материнська ласка гріє нас до старості.                                 

пʼятниця, 10 травня 2024 р.

Відкрий для себе Європу

  День Європи- це свято, яке є символом мирної співпраці між державами, що грунтується на спільних інтересах. Цього року Україна відзначає це свято разом з країнами Європейського Союзу.     До дня Європи для учнів 5 класу Михнівської гімназії  «Успіх» проведено ігрову подорож «Відкрий для себе Європу». Діти ознайомилися із символікою, історією, звичаями і традиціями європейських країн.

пʼятниця, 3 травня 2024 р.

 
Перегортає пам'ять сторінки

 Минають роки, відлітають у вічність, але є дати непідвладні часу, ніколи не буде стертий з пам'яті нашого народу подвиг захисників Другої світової війни.                     З нагоди цього пам'ятного дня в Михнівській сільській бібліотеці діє книжкова виставка «Перегортає пам'ять сторінки» де зібрані книги про події Другої світової війни,сторінки пам'яті героїчних подвигів.                              В ці квітучі дні травня ми вшановуємо пам'ять тих,хто боровся з фашизмом в роки Другої світової війни та уславлюємо їх гідних нащадків, які відстоюють мир і незалежність сьогодні.


четвер, 2 травня 2024 р.

       
Дзвони Великодня

Великдень-це великий день весняного оновлення природи,свято,що очищає людей, робить їх добрими та чуйними. У цей день люди йдуть до церкви відчути на собі красу і силу божого благословіння.приносять свою любов, віру і надію, святять паски,писанки і крашанки, що є символом життя на землі.

субота, 27 квітня 2024 р.

 
Я читаю і тебе закликаю

Традиційно в кінці квітня проходить тиждень молодіжної книги. На спілкування про книгу та читання до сільської бібліотеки завітали учні 11 класу з класним керівником Аллою Гармаш. Присутні пригадали свої перші улюблені книги,написали листа книжковим героям, ознайомилися з книгами сучасних українських та світових літераторів, взяли почитати книги додому. Світ книги безмежний, тож читайте книги,які вам подобаються,шукайте в книгах нові враження та відкривайте для себе нових авторів.

вівторок, 23 квітня 2024 р.

Читання- ось найкраще навчання

Книга в усі часи була найбільшим джерелом знань та мудрості.У квітні 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається  23 квітня. Чудова традиція святкування Дня книги народилась у іспанському місті Каталонії, де 23 квітня, у День Святого Георга, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Головна мета свята –привернути увагу до книги як джерела отримання знань. Адже книги- це вікно у світ культурного розмаїття,це міст,що з'єднує різні цивілізації у часі і просторі. 

субота, 20 квітня 2024 р.

Чорнобиль у пам'яті людській

  В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Ім’я їй — Чорнобиль.                                                     

субота, 6 квітня 2024 р.

 
Здоров'я – головний життєвий скарб

  Здоров’я – це  безцінний дар.  Його  треба  шанувати, не  витрачати, а  примножувати. Здавна люди  берегли здоров’я..Людина,  яка  не  хворіє, почувається  впевнено, бо  вона   усвідомлює,  що керує своїм  здоров’ям, є  його господарем. Саме тому з  раннього дитинства треба дотримуватися здорового способу життя.  Щорічно 7 квітня в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день здоров'я. 

вівторок, 26 березня 2024 р.

 Даремно часу ти не гай, а ось цю книгу прочитай

Щороку весна приносить до бібліотек України традиційне свято- Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Саме дитяча книга несе мудре, розумне, добре слово дітям.                                                             

субота, 9 березня 2024 р.

 Поет живе в серцях свого народу

   Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково : щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об'єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум'яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу

 

субота, 2 березня 2024 р.

 Письменники рідного краю дарують нам творів розмай

Щорічно 3 березня відзначається Всесвітній день письменника. Це свято людей, які створюють прекрасні книги і підкорюють мільйони читачів.                                                                                                                 

середа, 21 лютого 2024 р.

Веселка рідної мови

 Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією й відточена творчістю найталановитіших письменників. Нею промовляє дух нашої свободи. Українська мова – це мова віршів, пісень, казок, прислів’їв, приказок, скоромовок, легенд нашого краю.

пʼятниця, 16 лютого 2024 р.

 
Моя країна-Україна

   16 лютого  наша країна відзначає День єднання. Це свято яке символізує нашу силу і незламну волю, нагадує нам про важливість єдності в найважчі часи.               

пʼятниця, 26 січня 2024 р.

 
Крути: історія української нескореності

   Бій під Крутами –трагічна і важлива подія в історії нашої держави, яка нагадує про боротьбу за незалежність України. Цього дня ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які стали на захист української держави та зупинили ворога.                                                                   

субота, 20 січня 2024 р.

З Україною в серці

        На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Здавна земля наша була ласим куснем для сусідів. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність та соборність. 22 січня 1919 року в Києві  на Софіївській площі було урочисто проголошено Універсал Соборності.

субота, 13 січня 2024 р.

Барви Марії Приймаченко

    Марію Приймаченко називають однією із найсамобутніших українських художниць.  12 січня, минає 115 років з її дня народження. Приймаченко представляє стиль наївного народного стилю — в його основі лежать українські казки, легенди та оповідання. 

пʼятниця, 5 січня 2024 р.

Народний байкар

  Степан Руданський — український поет, перекладач античної літератури.. Він був основоположником жанру співомовки в українській літературі.Степан Васильович Руданський народився 6 січня 1834 року  в селі Хомутинці Вінницького повіту в родині сільського священика.Початкову освіту отримав у дяка. У 8 років батьки віддали Степана Руданського до Шаргородської духовної школи-бурси . Згодом навчався у Подільській духовній семінарії у Кам’янці-Подільському.