субота, 7 вересня 2024 р.

Вкраїнським словом розпочав писати…

    9 вересня виповнилося 255 років від дня народження Івана Котляревського. Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами. І саме вони являються головними прикрасами біографії Івана Петровича. Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.

 

Іван Петрович народився 9 вересня 1769 року в родині дрібного дворянина, який служив канцеляристом у Полтавському магістраті. Тут, у Полтаві, серед мальовничої природи, в обстановці, дуже наближеній до сільської ,минали його дитячі та юнацькі роки.Навчався в Полтавській семінарії, служив у штаті так званої  Новоросійської канцелярії, Полтавській дворянській опіці, а з 1793 року вчителював у поміщицьких маєтках на Полтавщині. Саме в цей час розпочалася його праця над переробкою епопеї Вергілія «Енеїда» , яка тривала чверть віку. Літературна діяльність І. Котляревського поєднувалася з його військовою службою, завідуванням Полтавським будинком виховання бідних дворян ( з 1810) , участю в аматорському театральному рухові , з організацією полтавського професійного театру .До останніх днів жив у Полтаві.  Котляревський був дуже мудрою, розумною людиною зі щирим, добрим серцем та веселим характером. Його оселя завжди була відкрита для гостей та друзів. Завдяки таланту і неймовірній любові до рідного народу більше двох сторіч тому світ почув живе українське слово.                                                                                                                           
До ювілею письменника в Михнівській сільській бібліотеці проведено літературну годину « І вогник ним засвічений не згас».


Немає коментарів:

Дописати коментар