пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Талант- то крапля здібностей і море праці.


  З давніх часів  в нашому селі люди займалися різними ремеслами. Одним з найбільших стародавніх є ремесла й промисли, пов'язані з обробкою дерева.  З дерева виготовляли  кухонний посуд, хатнє начиння, транспортні засоби, знаряддя праці та багато іншого.
Найдавнішими способами обробки дерева були видовбування (вирізування) та випалювання. У такий спосіб  виготовляли кадовби(великі діжки для зберігання зерна), жлукти(для зоління білизни), ступи, човни, ложки.При виготовленні  виробів використовували дерево берези,липи, груші. З розпиляної деревини робили заготівки, котрі потім оброблялися за допомогою ножів і різців та шліфувалися спеціальним шліфером.                                                         
   Таким ремеслом  в селі Михнівці займався Іван Григорович Марченко. Він виготовляв з дерева: ложки, кухонні дощечки, столи , стільці. З коріння дерев  різні сувеніри - птахи, тварини.  Іван Григорович був людиною талановитою крім виробів із дерева він малював ще й картини. Його роботи  виставлялися  на виставці  в м.Лубни в галереї образотворчого мистецтва. На жаль після його смерті мало залишилося робіт. Їх можна побачити в музейній кімнаті при сільському Будинку культури.                                                                                              Не менш талановитим є житель нашого села Марченко Сергій Олексійович.Народився в селянській родині, де з дитячих років привчали до роботи. Здібності до столярних робіт передалися йому від батька. У вільний від роботи час Сергій Олексійович виготовляє з дерева різні вироби. Його будинок прикрашають дзеркала в гарно оздоблених рамках, різні сувеніри і полички, дерев'яні карнизи на вікнах і дверях,люстра. У вітальні увагу привертає підставка для квітів виготовлена з металу і дерева, різні столики та багато інших цікавих речей, які є частиною інтер'єру будинку майстра.                                                  

                                                Роботи Марченко Івана Григоровича











Роботи Марченко Сергія Олексійовича














Немає коментарів:

Дописати коментар