четвер, 2 листопада 2023 р.

 Екологічні наслідки війни

       Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Крім людських страждань, що завдає війна, вона також веде до руйнування навколишнього середовища.

На тлі людських втрат та страждань мало хто замислюється над тим, яку екологічну шкоду завдає війна. Але жорстокість, яку наносить російська армія навколишньому середовищу, ще не одне десятиліття буде нагадувати про варварське вторгнення країни - терористки на українську землю.                                                                                                              Україна має різноманітну флору та фауну. На нашу територію припадає 35% біорізноманіття Європи. 70 тис. видів рослин і тварин, багато з яких є рідкісними або притаманними лише нашій території. Сьогодні, значні регіони сходу та півдня охоплені лісовими пожежами, спричиненими вибухами. Під загрозою опинилися унікальні види тварин, птахів, рослин. У Харкові внаслідок обстрілу російських військових згорів єдиний в Україні генетичний банк рослин. Знищено тисячі зразків насіння, серед яких і унікальне, яке вже ніколи не вдасться відновити.                                                     Україна славетна своїми родючими землями. Від стану нашого сільського господарства залежить життя мільйонів людей на Землі. Нещодавно, виникла загроза глобального голоду через неможливість вивезти з українських портів зерно.                                                                              Застосування заборонених видів озброєння (фосфорних бомб), мінування, величезна кількість снарядів, що не розірвалися; відпрацьовані боєприпаси, розбита та викинута військова техніка, розлите пальне; масові поховання, проведені без урахування екологічної безпеки – все це забруднює екосистему, токсичні речовини потрапляють у землю, ґрунтові води, повітря. Злочини проти довкілля призведуть до збільшення смертності, адже люди гинуть не лише від бомбардувань і куль, а й від забруднення навколишнього середовища. Через воду і ґрунт у продукти харчування потрапляє отрута – важкі метали, які завдають шкоди здоров’ю. Взагалі ж, сумний перелік екологічних лих, завданих нашій країні росією, можна продовжувати досить довго. До списку ввійдуть заміновані акваторії Чорного та Азовського морів, величезна проблема з водопостачання у районах активних бойових дій, затоплення вугільних шахт, що має катастрофічні наслідки.                                                                                                                               

 З початку вторгнення росії на територію України, країна пережила багато того, що уявити  було неможливо. Неможливо було уявити, що через Чорнобильську зону підуть танки, Запорізька АЕС буде обстрілюватися ракетами, а над реакторами українських атомних станцій будуть численні факти прольотів російських ракет, підрив газопроводу, руйнація об’єктів із хімічними речовинами, що унікальні родючі чорноземні поля півдня України будуть пориті та знищені, що ліси Полісся будуть заміновані.                                                                                                           Протягом одного року війни уже зафіксовано величезну кількість злочинів проти довкілля України. Це і обстріли «градами» Авдіївського коксохімічного заводу, і знищення складів із посівними матеріалами та мінеральними добривами в одному із сіл Охтирського району на Сумщині, і авіаудари по нафтобазах, що спричиняють займання нафтопродуктів. Становлять небезпеку також і обстріли промислових об’єктів з імовірністю викидів токсичних відходів. Ще одна з небезпек – мінування великої території країни. На сьогодні, за даними ООН, Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Проте найбільші ризики екологічної катастрофи – ядерні. Такі об’єкти, як Запорізька АЕС та установка «Джерело нейтронів» у Харкові перебувають під загрозою обстрілів. МАГАТЕ продовжує комунікувати, щоби втримати ці об’єкти в безпеці. Однак ворог провокує: він завдає ударів по Харкову,підриває свої боєприпаси на території АЕС, звозить туди свої військові машини, спричиняє пожежі.  На початку війни росіяни захопили Чорнобильську АЕС, і зона відчуження була в окупації понад місяць.


За цей час реєстрували підвищення рівня радіації: окупанти здійняли своєю технікою чимало радіаційного пилу. Крім того, вони перешкоджали персоналу АЕС у виконанні професійних обов’язків, створюючи загрозу для всього світу.Навіть після того як російська армія була змушена відступити із зони відчуження, вона залишила за собою велику кількість мін і розтяжок, що регулярно спрацьовують. Це не тільки завдає величезної шкоди тваринному світу, але також спричиняє пожежі та підвищує радіаційний фон у навколишній території. Перебування в окупації Запорізької АЕС – найбільшої атомної електростанції в Європі несе велику загрозу усій Європі. Експерти зазначають, що механізми безпеки ЗАЕС не були розраховані на безпосередні обстріли, тому прогнозувати масштаби трагедії складно. Але якщо станція не витримає артилерійських чи ракетних ударів, які окупанти ведуть ще з березня, ураження може значно перевищити масштаби Чорнобильської катастрофи.Такі злочини проти довкілля, згідно з міжнародним правом, належить до воєнних злочинів. 

І це лише частина наслідків варварського вторгнення росіян, які цинічно знищують українські природні ресурси та завдають безпрецедентні екологічні збитки.                                                                 Наша країна має величезну кількість заповідників, дендропарків, природно-ландшафтних заповідників, які оберігали декілька поколінь українців.У наслідок бойових дій на території України збільшилась кількість пожеж.Лісові пожежі  руйнують екосистему, ведуть до загибелі людей і тварин . Знищення та пошкодження лісів позначається на кліматі регіонів Сходу та Півдня України та може привести до значних ерозійних процесів: вивітрювання та спустелювання. Це значно вплине на сільське господарство. Росіяни окупували 8  заповідників і 12 національних природних парків. рф показала, що таке життя під окупацією.                                                                                                                                   


Кінбурнська коса – українські Мальдіви У травні Кінбурнська коса цілий тиждень горіла через бойові дії. Там горіли реліктові ліси.                                                                                                                                              Святі Гори - національний природний парк  розташований в північній частині Донецької області, в Бахмутському і Краматорському районах. ” 80% території національного парку “Святі гори” знищено.                                                                                                                                                                   

Асканія-Нова – одне з 7 природних чудес України В окупованій “Асканії Новій” наразі гуманітарна криза   
                                                                                                                                                                  Пожежі в екосистемах через бойові дії, зокрема в Чорнобильській зоні  

6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС. Станція відновленню не підлягає.Україна починає підраховувати збитки від підриву росіянами дамби Каховської гідроелектростанції: за попередніми даними, сума збитків, завданих довкіллю, вже перевищила $1,5 млрд. Знищення ГЕС також вплине на аграрний сектор – його втрати можуть становити до $10 млрд у найближчі п'ять років.Руйнування Каховської ГЕС стало екологічною катастрофою не лише для України – наслідки відчує весь Чорноморський регіон. По-перше, у море потрапить прісноводна риба, яка там загине. По-друге, руйнування дамби призвело до потрапляння у воду великої кількості паливно-мастильних матеріалів (мінімум 150 тонн лише першого дня), які є токсичними.Також унаслідок прориву ГЕС було затоплено населені пункти, а разом із ними й різні джерела забруднення, наприклад, вигрібні ями – це все також потрапить у Дніпро і Чорне море та вплине на живі організми.На Херсонщині, як заявили в Міністерстві екології, склалася критична ситуація в національних парках – під загрозою зникнення перебуває 30% заповідного фонду.Так, повністю затоплено національний парк «Нижньодніпровський», де існує 120 цінних видів флори та фауни, що охороняються. Підтоплення зачепило території, де збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, лук, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, оголень гірських порід.Через затоплення відбувається обміління акваторій у парках «Великий Луг» та «Каменська Січ». Також окупованим Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод.Постраждала також наземна фауна – багато тварин загинуло через різке підвищення рівня води.


Руйнування Каховської ГЕС – це також удар по українському аграрному сектору. Вже відомо, що затоплено приблизно 10 тис. гектарів сільгоспземель на правому березі Херсонської області та 20-30 тис. гектарів – на окупованому лівому.

Техногенна катастрофа, за даними Міністерства аграрної політики, зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

Без джерела води фактично залишаться 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. А отже, наступного року на півдні буде посуха.

Затоплення та обмежений доступ до води негативно вплине на виробництво зернових та овочів.

Особливо відзначаються наслідки знищення ГЕС для рибного господарства – збитки галузі від загибелі лише дорослих особин можуть досягти 95 тис. тонн або приблизно 4 млрд грн. Збитки від загибелі всіх біоресурсів становитимуть до 10,5 млрд грн.

Прорив дамби та затоплення вплине на рибні ресурси, оскільки в Каховському водосховищі найбільше в країні місце концентрації прісноводних промислових видів риб, зазначили в Українській природоохоронній групі. Також можуть зникнути деякі види птахів, які гніздилися у тих місцях. Від війни страждають і тварини.

Російським варварам байдуже до всього живого, і вони щораз доводять це своїми жорстокими діями. Жахливі наслідки війни для Чорноморських дельфінів. Науковці національного природного парку «Тузлівський лиман», що на Одещині, підрахували, що за період повномасштабної війни у Чорному морі загинуло щонайменше 5000 дельфінів.Іван Русєв, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст, зазначив, що,- «… Від ворога гинуть не тільки люди, продовжують гинути найрозумніші істоти Чорного моря – дельфіни. 29.07.2022 року винесло на узбережжя Національного природного парку «Тузлівські лимани» дельфінів азовку і білобочку, і на Одеський пляж – теж білобочку. Жахливі наслідки війни для дуже рідкісних та занесених до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи чорноморських дельфінів, тривають… 

 Але, як би не було сумно, незважаючи на жахливі наслідки від рашистів для людей і для дельфінів, для дикої природи, все таки природа відновиться, а неймовірна синергія степових рослинних хвиль, разом із птахами, рослинами, водами, світанками, мурахами усі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергією, всіляко допомагають українцям в боротьбі з орками і всі ми віримо у перемогу над ворогом…»

Після перебування «руського мира» в мирній Україні весь світ побачив відео- та фото докази знищених зоопарків, притулків, екопарків, ферм, свійських тварин у квартирах, домівках і подвір’ях. Сотні доказів із Бучі, Ірпеня, Бородянки, Ясногородки й Гостомеля зі звірствами російських загарбників облетіли всю земну кулю, які вражають одночасно холоднокровністю й безглуздістю.

Нині чимала територія України ще залишається під окупацією, і страшно уявити, які жахи відкриються після завершення російсько-української війни.


                                                                                                 



Немає коментарів:

Дописати коментар