пʼятницю, 13 жовтня 2023 р.

 
Українська хата -традиціями багата

Кожен народ має свої свята, звичаї, добрі традиції.Традиції – це не просто історія наших бабусь і дідусів.це елемент цілої культури, що передаються від покоління до покоління і зберігаються століттями. Аби не дати порватися цьому зв'язку поколінь, нагадати те, що збереглося в недавньому минулому, щоб не забувати звичаї своїх пращурів, у Михнівській сільській бібліотеці оформлено  книжкову виставку-інсталяцію «Українська хата - традиціями багата».Книги представлені на виставці розповідають про те , як готувалися до свят, і як святкували. Знайомлять читачів з багатим та різноманітним світом народних звичаїв, за якими жили українці з давніх- давен і до нашого часу.

Це книга «Звичаї нашого народу» Олексія Воропая, ілюстрований етнографічний довідник «Українська минувшина», який містить відомості про забуті способи ведення господарства,хатнє начиння, народну моду,кулінарію,медицину.А також книги: В. Скуратівського «Святвечір»,Г.Лозко «Коло свароже»,Х.Вовка «Студії з української етнографії та антропології», навчальний посібник «Культура і побут населення України».                                                                                         


Другий розділ виставки знайомить користувачів бібліотеки з давнім народним мистецтвом- вишивкою. В книзі «Українська вишивка» Тетяни Васильєвої та АллиЧорноморець розповідається про історію української вишивки від Х до ХХ століття. Цікавою буде для любителів вишивання і книга Г.Кисіля «Українська вишивка» де вміщено схеми для вишивання портретів відомих людей та узори рушників і сорочок. Увазі читачів пропонується книга спогадів про відому вишивальницю, Віру Роїк.   
                                                                                                    


 З давніх-давен українці виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Одним з таких оберегів є лялька мотанка. Про це ви дізнаєтесь з книги «Українські обереги своїми руками». Доповненням до цього розділу є мотанки зроблені юними користувачами нашої бібліотеки, учасниками клубу за інтересами «Український віночок».                                                                                      



 Зоріє квітками роспис петриківський – таку назву має наступний розділ виставки . Тут представлені дитячі роботи присвячені писанці та матеріали з періодичних видань, що розповідають про майстерність петриківського розпису. 
                                                                                  


 «Керамічна мозаїка»-цей розділ знайомить ще з одним видом ремесел- гончарством та книгою Олеся Пошивайла «Етнографія українського гончарства».                                                                                    Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні». Вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.                          

Немає коментарів:

Дописати коментар