суботу, 16 квітня 2022 р.

Вірний джура української літератури

      Володимир Григорович Рутківський народився 18 квітня 1937 року в селі Хрестителеве на Черкащині в родині вчителів. Його дитинство припало на воєнне лихоліття. Середню освіту здобував у Богодухівській, а згодом – Великобурімській середній школі Чорнобаївського району. Уже тоді Рутківський виявив здібності до історичного пошуку, котрі спонукали його не просто писати цікаві історичні твори для дітей, а й відкривати до нього ще не описані, інколи навіть не досліджені періоди вітчизняної історії.

Становленню його інтересу до українських старожитностей сприяло те, що члени шкільного гуртка, старостою якого свого часу був Володимир, відшукали в рідному селі залишки найдавнішого тоді поселення в Україні.   Вищу освіту Рутківський здобував спочатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, потім в Одеському політехнічному інституті, працював апаратником на Одеському суперфосфатному заводі.                                            Проте зрозумів, що справжнє його покликання – література. Творчий стаж письменника – понад півстоліття це романи для дітей та юнацтва – «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Щирик зі Змієвої гори», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» (книга перша – «Джури козака Швайки», книга друга – «Джури характерники», книга третя – «Джури і підводний човен» та № 4 «Джури і Кудлатик» та інші.. 

 Володимир Рутківський – лауреат премій імені Миколи Трублаїні, імені Лесі Українки, Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. У 2012 році письменник став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за історичну трилогію для дітей «Джури». Книжку «Джурикозака Швайки» написано на українському історичному матеріалі. Твори Володимира Рутківського – “Джури” та “Сторожова застава” були екранізовані.

    Роман «Джури козака Швайки» - цікавий твір про історичне минуле нашого народу . Це розповідь про нелегке життя українців у ХV столітті. Книжка знайомить з мудрими і мужніми людьми, які понад усе люблять рідну землю, захищають її від нападників, відстоюють свою людську гідність перед зазнайкуватими панами. Роман правдиво відтворює дух епохи, труднощі у протистоянні ворогам. Письменник майстерно показав людей – борців, патріотів, наділених і фізичною силою, і неабиякими розумовими здібностями, і навіть надзвичайними, надприродними можливостями .Твір гостросюжетний, захоплюючий , пригодницький.  


Немає коментарів:

Дописати коментар