пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

 Король пригод


Знаменитий англійський письменник Роберт Льюїс Стівенсон - яскравий представник жанру авантюрно-пригодницького роману. Письменник народився в Единбурзі пізньої осені 1850 року. Батько - інженер. Мати - нащадок давнього шотландського роду. Батьки любили єдиного сина, який ріс хворобливою дитиною. У хлопчика рано прокинулася тяга до подорожей. Іншим захопленням стала історія рідної Шотландії. Це лягло в основу його майбутніх книг, першу з яких, «Пентландське повстання», Роберт Льюїс Стівенсон написав в 16 років.                                    Незважаючи на літературний талант, вчитися майбутній письменник пішов на інженерний факультет Единбурзького університету. Потім перевівся на юрфак і став адвокатом, але за фахом не працював, тому що зрозумів, що його покликання - література.  Літературну діяльність автор починав як есеїст. Спочатку вийшла книга нарисів «Подорож углиб країни», створена під враженням від байдарочного сплаву по річках Франції і Бельгії. Потім з'явилися збірки оповідань «Клуб самовбивць» і «Алмаз раджі».

Ім'я письменника прославив роман «Острів скарбів», надрукований в 1889 році у юнацькому журналі. Визнання прийшло не відразу. Але коли творіння вийшло окремою книгою, успіх не змусив себе чекати. Потім з'явилися «Принц Отто», «Чорна стріла», «Викрадений», «Володар Баллантре» та інші пригодницькі романи, які зміцнили славу автора. 

Крім цього, автор проявив себе ще й як талановитий поет, випустивши кілька збірок віршів і книгу балад, куди увійшов знаменитий «Вересовий мед».

Роберт Стівенсон прожив всього 44 роки і всі вони були обтяжені важкою хворобою (туберкульоз), яка і змусила письменника змінити місце проживання. Стівенсон багато їздив по світу, вирушаючи у мандри при першій-ліпшій нагоді, незважаючи на хворобу.

Останні роки він разом із родиною прожив на острові Самоа (Полінезія). Місцеві аборигени звали його Тузітала (вождь-оповідач) і дуже поважали за щиру допомогу у боротьбі з колонізацією островів.Там же, на острові, до цієї пори збереглася і могила письменника. Аборигени, по-справжньому засмучені смертю свого героя і «вождя-оповідача», поховали Роберта Льюїса Стівенсона на вершині гори під назвою Веа, поставивши на могилу надгробок з бетону.                                                                                                                                                            У відгуках про книги Роберта Льюїса Стівенсона читачі в першу чергу відзначають їх «вневіковість». Захоплюючі сюжетні лінії і колоритно виписані персонажі однаково цікаві і підліткам, і дорослим, навченим життям людям.                                                                                        Сила духу, воля, оптимізм – в цьому секрет успіху, таланту  і популярності Стівенсона. Якщо ви у дитинстві пропустили книги Роберта Стівенсона – прочитайте їх зараз або перечитайте ще. І вам відкриється захоплюючий світ пригод, відданості, мужності і честі.  Ви не пожалкуєте.  Читайте Стівенсона – це справжня золота колекція пригодницької  літератури.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар