пʼятницю, 11 серпня 2023 р.

 Легенда моди

  Коко Шанель – французький модельєр, яка заснувала модний Будинок Шанель і суттєво вплинула на європейську моду минулого століття. Всесвітньо знаменитий парфуми «Chanel №5», вироблений її компанією, не втрачає своєї популярності і сьогодні.                        

 

Габріель Бонер (Коко) Шанель народилася 19 серпня 1883 року у французькому місті Сомюр. У Коко було 4 братів і 1 сестра. Коко Шанель вважала за краще не згадувати про своє дитинство. Її мати померла, коли  Габріель ледь виповнилося 11 років. Після цього батько кинув дітей і зник у невідомому напрямку.Якийсь час Коко разом з братами і сестрою проживала у родичів, але пізніше всіх дітей віддали в притулок. Ці роки виявилися одними з найбільш складних у її біографії.

Проживаючи в притулку, Шанель мріяла про багатство, оскільки відчувала тоді багато матеріальних труднощів. З часом вона зізнається, що, будучи підлітком, її дратувала форма, в якій ходили дівчатка. Такий одяг робив всих абсолютно однаковими. Саме в той час їй захотілося створити гарне вбрання для дівчат.Коли Коко Шанель виповнилося 18 років, вона почала працювати продавщицею в магазині одягу. Цікавий факт, що в цей період біографії вона нерідко виконувала пісні в кабаре. Своє прізвисько «Коко» вона отримала через те, що часто співала пісню «до Ко Ri Ко».Якийсь час Шанель хотілося стати співачкою або танцівницею. Вона ходила на різні кастинги, проте всі вони виявилися невдалими.


 У 22-річному віці Коко вирушила до Парижа, прагнучи освоїти професію модистки. Через 5 років вона зустріла промисловця Артура Кэйпела, який допоміг їй зробити перші кроки в кар’єрі.Коли Кэйпел ознайомився з ідеями Коко Шанель, він по достоїнству оцінив її талант. У 1910 р. модельєр змогла відкрити магазин капелюшків в Парижі. Торгівля йшла настільки добре, що через 3 роки їй вдалося відкрити другий магазин в Довілі.Заробивши перші великі у своїй біографії гроші, Шанель дала волю фантазії. При цьому її зовсім не хвилювало відсутність досвіду. В результаті дівчина чудово справлялася з роботою дизайнера та підприємця.Спочатку Коко придумувала і шила капелюшки для заможних дам. З кожним днем у неї з’являлося все більше клієнток. Незабаром вона стала обертатися в товаристві французької еліти. Всі хотіли мати одяг від молодого модельєра, яка відрізнялася елегантністю і свіжістю.Легендарна перлова нитка – вишукане прикраса, придумане незрівнянної Коко. У 1921 р. фірма Коко Шанель представила знамениті парфуми «Chanel № 5».Коли в 1923 р. Коко приїхала в Канни, її шкіра виявилася сильно засмаглою, що було нетиповим в той час. Побачивши її в такому вигляді, люди почали активно засмагати на сонці, щоб бути схожими на відому модницю. Після цього у всьому світі виникла мода на засмагу.Шанель була першою, хто запропонував жінкам носити брючні костюми. Їй вдалося на практиці довести, що брюки і піджак чудово підходять, як чоловікам, так і жінкам. Також вона зробила популярним строгу чорну сукню.В 50-річному віці Коко була на піку своєї популярності. Вона стала відомою і багатою, про що так мріяла в дитинстві. Коли почалася Друга світова війна , Шанель була змушена закрити свої магазини, оскільки народ мало цікавився модою.


У1953 році 70-річна Шанель вирішила знову нагадати про себе світові, відкривши салон в столиці Франції. Вона чула в свою адресу багато критики, але абсолютно ніяк не реагувала на це.Замість цього вона продовжувала створювати нові наряди і аксесуари. У 1954 р. Коко Шанель представила знамениту прямокутну сумку «2.55». У неї була ручка у вигляді ланцюжка.За 3 роки Будинок Шанель став одним з найбільш популярних салонів не тільки у Франції, але і далеко за її межами. Люди знову почали рівнятися на модельєра і купувати одяг з її колекцій.У модельєра було багато покровителів і коханців, які так і не зробили її життя щасливим. Єдиною втіхою для Коко була робота. Навіть у старості вона продовжувала багато і посилено працювати, створюючи нові шедеври.Коко Шанель померла 10 січня 1971 року в номері готелю «Ріц», у віці 87 років. Причиною її смерті став серцевий напад. Цікавий факт, що в шафі всесвітньо відомого дизайнера виявилося всього 3 наряди. Коко Шанель знайшла спокій на цвинтарі Буа-де-Во (Швейцарія, Лозанна).                                                                                                                                                         Про життя видатного модельєра Коко Шанель знято кінофільми і написано книги. Пропонуємо долучитися до читання книги М.Сердюк Коко Шанель.Ця книга стане цікавою не тільки дітям, а й дорослим.


Немає коментарів:

Дописати коментар